Murakas
Murakas

Murakas (Rubus L.) on roosõieliste sugukonda kuuluv taimeperekond.  Taim kasvab enamasti 10–25 cm kõrguseks. Vars on püstine; sellele kinnitub tavaliselt 2–4 ümarneerjat 5–7-hõlmalist kergelt voltis tumerohelist lehte. Õied on ühesugulised, 4–6 valge kroonlehega. Õis asub üksikult varre tipus. Kuigi muraka vilja nimetatakse tavaliselt marjaks, on tal tegelikult koguluuvili. Koguvili võib koosneda 5–25 “terast”, millest igaühe sees on luuseeme. Kerajas vili on algul kõva ja punane, valmides värvub kollaseks ja muutub pehmeks. Rabamurakas õitseb mais ja juunis. Taime tolmeldavad putukad. Erinevalt enamikust muraka liikidest ei ole rabamurakal isetolmlemine võimalik, selleks on vaja kaht eri soost taime. Vili valmib juulis-augustis. Hästiidanevaid seemneid levitavad linnud. Seemnest täiskasvanuks saamiseni kulub kuni 7 aastat. Murakas maitseb teiste hulgas sookurele ja karule, kelle seedekulgla läbinuna on seemnetel märksa suurem tõenäosus idaneda. Rabamurakas on levinud põhjapoolkeral kuni soode lõunapiirini. Eriti tüüpiline on ta Põhja- ja Baltimaadele, kuid kasvab ka Briti saarte nõmmedel, Gröönimaa rannikul, suuremas osas Venemaast ning peaaegu kõikjal Kanada ja Alaska mandriosas, samuti Ameerikas. Rabamurakas talub külma alla –40 °C, kuid on tundlik soola ja kuivuse suhtes. Ta eelistab märgi päikesepaistelisi kasvukohti. Eestis võib rabamurakat esineda kohati massiliselt. Rabamurakas kasvab rabas, siirdesoos ja soometsas; tavaliselt koos männi ja turbasamblaga ning pigem toitainevaestes kohtades. Rabamuraka vili on aromaatne ja maitsev.

Mida murakas sisaldab?
Murakas sisaldab suhkruid, sidrunhapet ja C-vitamiini. Viljad sisaldavad ka bensoehapet, mis on looduslik konservant ja annab viljadele hea säilivuse. Värsketel marjadel on iseloomulik hapukas maitse. Üleküpsenud marjad muutuvad kreemikaks ja nende maitse meenutab jogurtit. Poolküpsena korjatud vili järelvalmib.

Miks murakas on kasulik?
Rahvameditsiinis on vilja ja ka kogu taime kasutatud köha, tuberkuloosi, reuma, podagra, kusepõie- ja südamehaiguste ravimisel. Meremehed ja põhjamaa rahvad on murakat kasutanud skorbuudi ärahoidmiseks.