Astelpaju
Astelpaju

Harilik astelpaju (Hippophae rhamnoides) on hõbepuuliste sugukonna astelpaju perekonda kuuluv põõsaliik. Looduses kasvab Euroopast Siberini, Hiina ja Põhja-Indiani. Harilik astelpaju on ainuke liik, millest aretatud sorte seni viljade saamiseks kasvatatakse. Ta on mitmekesine põllumajanduskultuur, mille viljelemine on väga keskkonnasäästlik ning suurem osa taimedest on erinevatel viisidel kasutatav. Astelpaju marjad ning seemnetest toodetud õli on tervislikud, astelpajust tehakse ka mahla, moosi ja veini.

Mida astelpaju sisaldab?
Taime viljades on rohkelt vitamiine A, E ja K, samuti leidub palju erinevaid karotenoidseid ühendeid ja suures koguses C vitamiini. Kuid lisaks vitamiinidele leidub astelpajus ka 15 mikroelementi, sealjuures raud, magneesium, mangaan, boor, väävel, alumiinium, räni ja titaan.

Miks astelpaju on kasulik?
Tarbides regulaarselt vähestes kogustes astelpajumarju, on võimalik tugevdada immuunsüsteemi ning vältida erinevaid haigusi talvisel hooajal. Astelpaju on hea kasutada pärast operatsioone ja traumasid: ta vähendab põletikku, vaigistab valu, parandab haavu, tapab mikroobe ja soodustab vigastatud kudede taastumist. Astelpaju vähendab kolesterooli hulka veres ning pidurdab veresoonte lupjumist. Teda võib tarbida mao-, maksa- ja soolehaiguste korral, ta toob kergendust naha ja liigesehaigetele, vähendab üleminekuaastate vaevusi ning aitab jagu saada viinatõvest.