Mustikas

Rahvasuus tuntud ütlus „ mustikas paneb arsti ukse kinni“ ütleb nii mõndagi selle marja väärtuse kohta.  Juba aastasadu on mustikat tarvitatud ravimtaimena paljude erinevate haiguste korral. Mustikas soodustab uinumist, on põletikuvastase toimega ja tugevdab immuunsüsteemi.

Värsked mustikad on abiks kõhukinnisuse puhul ja kuivatatud mustikad on head kõhulahtisuse korral. See tuleneb mustika suurest parkainete sisaldusest. Parkainetel on ka omadus siduda raskemetalle ning raskendada seega nende omastamist ja talletamist organismis.  Sama omaduse pärast ei soovitata mustikaid tarbida koos ravimitega, sest marjas sisalduvate parkainete tõttu väheneb ka ravimi imendumine organismi.

Mustika väga väärtuslikeks koostisaineteks on värvained. Eriti suurt tähelepanu pööratakse mustika sinisele värvainele, mis koos C vitamiini ja rauaga soodustab vereloomet ning hoolitseb veresoonte elastsuse eest, seda eriti ajus ja silmades. Seepärast on mustikad väga kasulikud inimestele, kes kannatavad ööpimeduse või valgustundlikkuse all. Mitmed uuringud kinnitavad, et mustikad kaitsevad nägemispigmente, nägemisnärve ja silma võrkkesta rakke ning aitavad seega turgutada kiirelt väsima kippuvaid silmi. Samuti aeglustab mustikas vananemisprotsessi, aitab diabeedi puhul, soodustab glükoosi imendumist organismi.

Erinevate uuringute käigus on avastatud mustikates sisalduvatel ainetel trombide vastane, veresooni tugevdav ja laiendav ning vererõhku alandav toime. Lisaks kaitsevad mustikates peituvad ained erinevate närvisüsteemi haiguste vastu nagu Parkinson ja Alzheimer. Ka õnnehormooni lagundatakse mustikates sisalduvate ainete toimel aeglasemalt,

Juba ammusest ajast on teada, et marjad aitavad bakterite vastu võidelda. Mustikas ei lase bakteritel inimese rakkude külge kinnituda ning soodustab nende väljutamist. Mustikamahlal on kolibakterite vastane mõju. Seepärast soovitatakse mustikaid igapäevaselt tarbida. Pool klaasi mustikaid annab sama palju antioksüdante kui 4-5 klaasi mis tahes teisi puuvilju. Mustikas on ka rahustava toimega.